Applied Calculus: UNIT IV: Multiple Integrals

Change of variables in double integrals

Explanation, Formula, Equation, Example and Solved Problems - Multiple Integrals: Change of variables in double integrals: Changing Cartesian coordinates into polar coordinates

 

CHANGE OF VARIABLES IN DOUBLE INTEGRALS

 

Sometimes, the evaluation of a double integral may become simpler by change of variables. The change of variables may be from

✓ Cartesian to Cartesian coordinates.

✓ Cartesian to Polar coordinates.

 

CARTESIAN COORDINATES INTO POLAR COORDINATES

 

Sometimes, the evaluation of a double integral may become simpler by change of variables. Changing from Cartesian coordinates to polar coordinates. i.e., Changing from (x, y) to (r, θ), the variables are related by

x= r cos θ

y= r sin θ

x2 + y2 = r2

dxdy = |J| drdθ = r drdθ


Note: Whenever ∫∫ f(x, y)dxdy is evaluated throughout the area of a circle, upper half of a circle, quadrant of a circle, it is advantageous to use polar coordinates.


 

Example 59. Change into polar coordinates, 0∫10∫x f(x, y) dydx.

Solution:

The polar form is

 x = r cos θ, y = r sin 0

 x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ

Inner upper limit is

y = x ⇒ r sin θ = r cos θ

 sin θ = cos θ

 tan θ = 1; θ = π/4

 θ varies from θ = 0 to θ = π/4

Outer upper limit x = 1

 r cos 0 = 1

⇒ r = 1 / cosθ

 r varies from r = 0 to r = 1/cosθ


 

Example 60. By changing to polar coordinates evaluate 0∫ay∫a ( x / x2+y2 ) dxdy.

Solution:

To plot the region

The region of integration is bounded by x=y,

x = a, y = 0, y = a.


To evaluate the integral:

The polar form is

x = r cos θ, y = r sin θ

x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ


 

Example 61. Evaluate by changing to polar coordinate the integral .

Solution:

To plot the region:

The region of integration is bounded by x = y, x = a, y = 0, y = a.


The polar form is

x = r cos θ, y = r sin θ

x2 + y2 = r2, dxdy = r drdθ

To evaluate the area:


 

Example 62. By converting to polar coordinates evaluate = 0∫∞0∫∞ e‒(x2+y2) dxdy, hence find 0∫∞e‒x2 dx.

Solution:

To plot the region:

The region is bounded by x = 0, x = ∞, y = 0, y = ∞


To evaluate the integration:

The polar form is

x = r cos θ, y = r sin θ

x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ

Since both the lower limits are 0 and region is entire first quadrant,

 θ varies from θ = 0 to θ = π/2

Both the upper limits are ∞,

 r varies from r = 0 to r = ∞


 

Example 63. Using polar coordinates, evaluate ∫∫R ex2+y2 dy dx, where R is the semicircular region bounded by the x‒axis and the curve y = √[1 ‒ x2].

Solution:


To plot the region:

The region R is the semicircular region bounded by x‒axis (y = 0) and the circle x2 + y2 = 1.


The polar form is

x = r cosθ, y = r sinθ

x2 + y2 = r2, dydx = r drdθ

To find the limit:

Given, x2 + y2 = 1

⇒ r2 = 1

⇒ r = 1

 r varies from r = 0 to r = 1

Region is in first and second quadrant,

 θ varies from θ=0 to θ = π

Put r2 = t

2r dr = dt

r dr = dt/2

When r = 0 ⇒ t = 0

When r = 1⇒ t=1


 

Example 64. Change into polar coordinates, dydx and evaluate.

Solution:

To plot the region:

The region is bounded by x = ‒a, x = a

‚y = −√[a2 ‒ x2], y = √[a2 ‒ x2 ]

ie., x2+ y2 = a2

The region of integration is OABO (shaded region)

The polar form is

x=rcosθ, y = r sinθ

x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ


Inner upper limit is y = √[a2‒x2]

i.e.,x2 + y2 = a2

 r2 = a2 ⇒ r = a

 r varies from r = 0 tor = a

Since both the lower limits are negative, the region is entire circle x2 + y2 = a2

 θ varies from θ = 0 to 2π


I = πα2

 

Example 65. By Converting into polar co‒ordinates evaluate 

Solution:

To plot the region:

Since inner limit is a function of x, first integrate with respect to y, then x

The region of integration is bounded by

y = 0, y = √[2x‒x2] i.e. x2 + y2 ‒ 2x = 0, x = 0, x = 2.

x = 0 is y‒axis

x2 + y2 ‒ 2x = 0 is a circle with center (1,0) and radius = 1

x = 0 is y‒axis, x = 2 is a straight line perpendicular to x‒axis


To evaluate the integral:

The polar form is

 x = r cosθ, y = r sinθ

x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ

x2 − 2x+1 + y2 = 1

i.e. (x‒1)2+ y2 = 12

center (1,0) and radius 1

Since the region is a semi circle lies in first quadrant,

 θ varies from θ=0 to θ=π/2

y= √[2x‒x2]

⇒ y2 = 2x − x2

⇒ x2 + y2 − 2x = 0

r2 ‒ 2r cosθ = 0

 r(r ‒ 2cosθ) = 0

  r = 0 or r = 2 cosθ

varies from r = 0 to r = 2 cosθ


 I = 3π / 4

 

Example 66. Transform the double the double integral in polar coordinates  and then evaluate it.

Solution:

The limit of the inner integral containing x term, first integrate with respect to y then x.


To plot the region:

The region of integration is bounded by y = √[ax ‒ x2], y = √[a2 − x2],

x = 0, x = a.

i.e.,x2+y2‒ax = 0 & x2 + y2 = a2

x2 + y2 ‒ ax = 0

⇒ (x – a/2)2 + (y − 0)2 = (a/2)2

i.e., the circle with centre at (a/2,0) and radius a/2

 x2+y2 = a2 is a circle with centre (0,0) and radius a.


The region of integration is between the two circles which lies in the first quadrant.

To evaluate the integral:

The polar form is

x = r cosθ, y = r sinθ

x2 + y2 = r2

dxdy = r drdθ

Since the region lies in first quadrant which touches both x and y axes,

 θ varies from θ = 0 to θ = π/2

x2 + y2 − ax = 0 ⇒ r2 ‒ ar cosθ = 0

r(r ‒ a cosθ) = 0

r = 0 or r = a cosθ

Take r = a cosθ

x2 + y2 = a2 ⇒ r2 = a2 ⇒ r = a

 r varies from r = a cosθ tor = a


 

 

EXERCISE

 

43. Using polar coordinates, evaluate ∫∫R e(x2+y2) dydx, where R is the semi-circular region bounded by the x‒axis and the curve y = √[1‒x2]. Ans: π/2 (e‒1)

 

44. Evaluate the following by changing to polar coordinates


 

45. Evaluate  by changing to polar coordinates. Ans: π/2

 

46. Express 0∫∞0∫∞ f(x, y) dxdy in polar co‒ordinates. Ans: 0∫π/20∫∞ f(r, θ)r drdθ.

 

47. Express 0∫ay∫a  (x2dxdy) / (√[x2+y2]) in polar co‒ordinates and then evaluates it. Ans: a3/3 log(√2 + 1)

 

48. Evaluate ∫∫ (x+y) / (x2+y2+a2) dxdy over the portion of the first quadrant lying inside the circle x2 + y2 = a2. Ans: 2a (1 ‒ π/4)

 

49. Evaluate ∫∫ xy dxdy over the positive quadrant of the circle x2 + y2 = 1. Ans: 1/8.

 

50. Evaluate ∫∫ √[a2‒x2‒y2] dx dy over the semi‒circle x2+ y2 = ax in the positive quadrant. Ans: [a3(3π‒4) ] / 18

 

51. Evaluate ∫∫ (x + y) dx dy over the region in the positive quadrant bounded by the circle x2 ‒ 2ax + y2 = 0. Ans: (3π‒4)a3 / 48

 

52. Evaluate ‒a∫a0∫√(a2‒x2)  (x2+ y2) dxdy, using polar co‒ordinates. Ans: πa4 / 4

 

53. Evaluate ∫∫ √ [ (1‒x2‒y2) / (1+x2+y2 )] dx dy over the positive quadrant of the circle x2+ y2

1. Ans: π/2 ( π/4 ‒ 1/2)

 

54. Evaluate ∫∫ sin π(x2 + y2)dxdy over the region bounded by the circle x2 + y2 = 1. Ans: 2

 

55. Evaluate ∫∫ (x2y2 ) / (x2+y2) dxdy by changing into polar coordinates over annular region between the circles x2+y2 = 16 and x2 + y2 = 4. Ans: I = 15π

 

56. Transform the integral into the polar coordinates and hence evaluate 0∫a0∫√[a2‒x2] √[x2 + y2] dydx. Ans:  πa3 / 6

 

57. Transforming to polar co‒ordinates, evaluate the integral 0∫a0∫√[a2‒x2] (x2y+ y3) dxdy. Ans: a5 / 5

 

Applied Calculus: UNIT IV: Multiple Integrals : Tag: Applied Calculus : - Change of variables in double integrals


Applied Calculus: UNIT IV: Multiple Integrals



Under Subject


Applied Calculus

MA25C01 Maths 1 M1 - 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation



Related Subjects


English Essentials I

EN25C01 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


தமிழர் மரபு - Heritage of Tamils

UC25H01 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Applied Calculus

MA25C01 Maths 1 M1 - 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Applied Physics I

PH25C01 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Applied Chemistry I

CY25C01 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Makerspace

ME25C04 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Computer Programming C

CS25C01 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Computer Programming Python

CS25C02 1st Semester | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Fundamentals of Electrical and Electronics Engineering

EE25C03 1st Semester EEE Depart | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Introduction to Mechanical Engineering

ME25C03 1st Semester Mechanical Dept | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Introduction to Civil Engineering

CE25C01 1st Semester Civil, Agri Departments | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Essentials of Computing

CS25C03 1st Semester - AIDS, CSE, CSE(CY), IT Department | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Applied Physics I Laboratory

PH25C01 1st Semester practical Laboratory Manual | 2025 Regulation | 1st Semester Laboratory 2025 Regulation


Applied Chemistry I Laboratory

CY25C01 1st Semester practical Laboratory Manual | 2025 Regulation | 1st Semester Laboratory 2025 Regulation


Computer Programming C Laboratory

CS25C01 1st Semester EEE, ECE, CSE, CSE(CY), AIDS, IT practical Laboratory Manual | 2025 Regulation | 1st Semester Laboratory 2025 Regulation


Computer Programming Python Laboratory

CS25C02 1st Semester practical Laboratory Manual | 2025 Regulation | 1st Semester Laboratory 2025 Regulation


Engineering Drawing

ME25C01 EEE, Mech, Agri, EEE Depts | 2025 Regulation | 1st, 2nd Semester 2025 Regulation


Basic Electronics and Electrical Engineering

EE25C04 1st Semester ECE Dept | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation


Essentials of Computing - Laboratory

CS25C03 1st Semester AIDS, CSE, CSE(CY), IT Depts | practical Laboratory Manual | 2025 Regulation | 1st Semester 2025 Regulation